DIADA 2024: El COILL alerta que a Lleida falten 1.355 infermeres

Lleida, amb una ràtio de 5,72 infermeres per cada 1.000 lleidatans, molt per davall de les 8,73 de mitjana europea.
Les Infermeres de Lleida celebren la seva Diada i lliuren els premis de recerca 2024 del col·legi.

La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), Mercè Porté, ha alertat avui dijous, dia 16 de maig, que a Lleida falten 1.355 infermeres per arribar a la ràtio europea de 8,73 professionals per cada 1.000 habitants; sent la ràtio local de 5,72 infermeres per cada miler de persones. “Una ràtio totalment insuficient per tenir cura de la població i que encara serà més baixa si no es prenen mesures davant la pròxima jubilació de moltes de les professionals”, ha puntualitzat Porté.

La presidenta de les infermeres ha assegurat que formar una infermera requereix quatre anys de grau universitari; més altres dos de formació sanitària especialitzada en el cas de les infermeres que cursen l’especialitat –Familiar i Comunitària, Geriàtrica, Obstetricoginecològica (llevadores), Pediàtrica, Salut Mental i del Treball– i cal tenir una estratègia clara “encaminada a formar més professionals, atraure d’altres; i el més important, retenir el talent de les infermeres que una vegada formades a Lleida marxen a altres punts de l’Estat buscant millors condicions laborals”.

Les Infermeres de Lleida han celebrat aquesta tarda la seva Diada, que internacionalment es commemora el dia 12 de maig, amb una jornada acadèmica i un sopar de còctel al Palau de Congressos de La Llotja de Lleida; celebració que ha reunit gairebé 200 col·legiades i col·legiats.

Després de la benvinguda institucional, la científica sènior a l’Institut de Rehabilitació de Toronto (Canadà), Katherine S McGilton, ha obert la sessió acadèmica amb la ponència “El rol de la infermera en pràctica avançada en l’àmbit de la geriatria. L’experiència al Canadà”.

Tot seguit, s’han presentat els resultats de l’estudi “Lideratge als centres sociosanitaris de Catalunya”, amb una taula rodona en què han participat Montserrat Gea Sánchez, investigadora principal del Grup de Recerca de Cures de Salut (GReCS) de l’IRBLleida i membre del Grup d’Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura de les Cures (GESEC) de la Universitat de Lleida (UdL); Ana Mari Fité Serra, membre de l’Equip i Grup de Suport de l’Estratègia d’Atenció Integrada del Departament de Salut a la Regió Sanitària de Lleida; Joan Blanco Blanco, investigador membre del GReCS IRBLleida, especialista en geriatria i cronicitat; i Jos Farreny Justribó,coordinadora assistencial a la residència de gent gran Llar de Sant Josep de Lleida.

9.000 euros per a les beques i el premi d’Investigació del COILL

Durant la Diada també s’han fet públics els estudis guanyadors de les 14es Beques als Millors Projectes de Recerca Infermera, així com del XXXIIè Premi ‘Josep Maria Camps i Balagué’ que cada any atorga el COILL, amb una dotació global de 9.000 euros.

Les beques finançaran dos projectes d’investigació. L’un, tracta sobre “Eficacia de un dispositivo de sujeción adhesivo nenonatal con óxido de zinc en la fijación de catéteres centrales de inserción periférica en pacientes adultos hospitalizados: Ensayo clínico aleatorizada” i té Ferran Padilla Nula com a investigador principal de l’equip que completen Alejandro Bergua Lorente, Jordi Farrero Mena, Anna Escolà Nogués, Miriam Llauradó Mateu, Jessica Bellver López, Jésica Rodríguez Guerrero i Filip Bellon. L’altre du per títol “Patir pèrdues gestacionals de repetició: experiències i necessitats de les dones afectades a Catalunya” i el liderarà Núria Salazar (IP) juntament amb Ana Isabel Fernández, Filip Bellon, Montserrat Gea, José Tomás Mateos i Erica Briones.

Pel que fa al premi, un “Estudi descriptiu sobre l’autocura en insuficiència cardíaca i els seus factors associat a l’atenció primària” de Sonia Sans Badia (IP) i Gemma Amat Camats, s’ha endut el guardó.

Prèviament a l’anunci dels premiats d’aquest any, s’ha procedit a la lectura de resultats de les beques guanyadores el 2023.

L’acte institucional, que ha conduït la periodista Gina Raymat, ha finalitzat amb la benvinguda de les noves col·legiades i el lliurament de les Insígnies Col·legials a les infermeres i infermers jubilats el 2023, que ha donat pas al sopar de còctel i festa de celebració a la terrassa de La Llotja.

240516 Diada COILL 2024

RECERCA COILL 2024
TREBALLS PRESENTATS

BECA

1. Títol: “Abordatge infermer en ecografia clínica per al cribatge de la Sarcopènia a l’Atenció Primària”
IP: Blanca Mascarell Albà
Membres Equip Investigador: Álvaro Vilela Pájaro

BECA 2. Títol: “Eficacia de un dispositivo de sujeción adhesivo nenonatal con óxido de zinc en la fijación de catéteres centrales de inserción periférica en pacientes adultos hospitalizados: Ensayo clínico aleatorizada”
IP: Ferran Padilla Nula
Membres Equip Investigador: Alejandro Bergua Lorente, Jordi Farrero Mena, Anna Escolà Nogués, Miriam Llauradó Mateu, Jessica Bellver López, Jésica Rodríguez Guerrero i Filip Bellon

3. Títol: “Impacte de la modificació dietètica i suplementació amb Omega 3 en dones amb dismenorrea primària. Estudi quasiexperimental”
IP: Sandra Alexandre Lozano
Membres Equip Investigador: Montse Paüls Arrià, Yolanda Florensa Cabré, Mario Campaña Santiago i Maria Arques Abellán

4. Títol: “La ecografia de la fàscia plantar: eina infermera en el control de les complicacions de la DM2”
IP: Ester Andreu Mayor
Membres Equip Investigador: Joan Blanco Blanco, Cristina Domínguez Amador i Laura Pérez Pérez

5. Títol: “La ecografía vascular como herramienta de motivación para la deshabituación tabáquica en pacientes fumadores en Atención Primaria”
IP: Júlia Roigé Chesa
Membres Equip Investigador: Álvaro Vilela Pájaro i Blanca Manuel Martí

BECA 6. Títol: “Patir pèrdues gestacionals de repetició: experiències i necessitats de les dones afectades a Catalunya”
IP: Núria Salazar
Membres Equip Investigador: Ana Isabel Fernández, Filip Bellon, Montserrat Gea, José Tomás Mateos i Erica Briones Martí

7. Títol: “Validació d’una escala de sobrecàrrega i necessitat de suport del cuidador (ESNAC) de persones dependents en atenció domiciliària en la província de Lleida”
IP: Mª Ángeles Costa Menén i Iraida Gimeno Pi
Membres Equip Investigador: Marta Ribes Roca, Cristina García Serrano, Laia Ribelles Moreno, Blanca Manuel Martí, Ricard Nocete Hernández i Joaquin Sol

PREMI

1. Títol: “Barreres i facilitadors en la implementació d’un programa de prevenció de caigudes basat en l’activitat física per a persones grans que viuen a la comunitat: un estudi qualitatiu”
IP: María Ángeles Costa Menén
Membres Equip Investigador: Joan Blanco Blanco i Iraida Gimeno Pi

PREMI 2. Títol: “Estudi descriptiu sobre l’autocura en insuficiència cardíaca i els seus factors associat a l’atenció primària”
IP: Sonia Sans Badia
Membres Equip Investigador: Gemma Amat Camats

3. Títol: “Coneixement de la Prestació per risc al lloc de treball durant l’embaràs i la lactància natural de la gestant treballadora usuària d’una consulta d’atenció a la salut sexual i reproductiva de la Regió sanitària de Lleida”
IP: Meritxell Soler Saña
Membres Equip Investigador: Cristina Barana Vidal, Yolanda Florensa Cabré, Montserrat i Puiggené Vallverdú

Fotos © Missatges

No Events on The List at This Time

X