El CCIIC demana “ampliar i obrir l’espai de cura de les infermeres”, a la jornada de l’ACICI

Miquel Àngel Calderó –secretari del CCIIC i vicepresident del COILL– i Núria Illamola –vicepresidenta del CODITA– participen en la XI Jornada Catalana i la IX Jornada Nacional de l’ACICI que se celebra avui a Tarragona.

“Ampliar i obrir l’espai de cura de les infermeres”, aquesta és la petició que ha formulat Miquel Àngel Calderó, secretari del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i vicepresident del COILL, en el marc de la inauguració de l’XI Jornada Catalana i la IX Jornada Nacional de l’Associació Catalana Interdisciplinària de Control d’Infecció (ACICI) que s’ha celebrat avui, divendres 14 de juny, a Tarragona.

Calderó –que ha intervingut a la inauguració de la trobada centrada a la “Prevenció i control de la infecció, el pacient la nostra prioritat”– feia la reflexió davant de les professionals de l’Associació Catalana d’Infermeres per al Control de la Infecció (ACICI), a les quals ha agraït el seu treball i les ha demanat compartir la seva expertesa perquè “calen infermeres-guia per aconseguir la transversalitat en les cures”.

La jornada ha obert amb la inauguració institucional en què, a més de Miquel Àngel Calderó, han participat Roser Ferrer, presidenta de l’ACICI; Núria Illamola, vicepresidenta del CODITA; i la representant de l’Ajuntament de Tarragona.

Tot seguit, ha tingut lloc la conferència inaugural del Dr. Enrique Castro, professor de Salut planetària a la Brunel University London i professor en Control d’Infecció i ús prudent d’antibiòtics a l’Imperial College de Londres.

A continuació, ha tingut lloc la taula rodona “Prevenció centrada en el pacient” moderada per Ana Felisa. En el debat hi han intervingut L. Cabrera Jaime, que ha parlat de l’estudi pilot sobre el “Control de la infecció nosocomial en pacients hematològics mitjançant intervenció participació”; E. Moreno Castañeda que ha explicat “L’impacte del PROA ambulatori: un treball multidisciplinari”; M. Ruiz Figueras, que ha dissertat sobre la “Implementació de sessions d’observació directa per a la millora de la higiene de mans en un hospital d’Atenció immediata”. També han participat en la taula D. Domènech Bagué parlant d'”Èxits i fracassos en la formació del compliment de la higiene de mans”; i, finalment, S. Gil Álvarez ha intervingut amb “l’Observació de l’ús de guants clínics: conèixer situacions de l’ús inadequat en l’àmbit hospitalari”.

Després d’una pausa, la jornada ha continuat amb una altra taula sobre “Vigilància centrada en el pacient” que ha estat moderada per Toñi Garcia i ha comptat amb MJ. Lozano Olmo fent una “Anàlisi de la incidència i dels factors de risc en pacients hospitalitzats diagnosticats de CD durant la pandèmia de la Covid-19”. També ha intervingut M. Laguna López sobre el “Maneig d’un brot d’ERV en unitats quirúrgiques i de gastroenterologia d’un hospital terciari. Realitat o il·lusió?”. A més, N. Agramunt Perelló ha abordat la “Vigilància epidemiològica en un hospital comarcal aïllat. Humanització i seguretat del pacient”; Fernández Moreno ha analitzat la “Incidència de colonització per MMR en pacients procedents de centre residència”; i E. Vidal Diez ha explicat l'”Adequació del compliment del bundle de mesures de prevenció de l’ISQ. Programa VINCat”.

A la tarda, la sessió ha ofert una última taula, moderada en aquesta ocasió per Alexandra Lucía Moise i en la qual M. Eito Navasal ha parlat de la “Higiene de mans com a eina clau en la protecció del pacient oncohematològic”; AM. Padilla Cana ha tractat “l’Avaluació de l’ús de l’ecògraf per a la valoració de globus vesical en la prevenció d’ITU de pacients d’una unitat d’hospitalització de cirurgia ràpida en una clínica privada de baixa complexitat a Catalunya”; E. Peralta Bonavia ha analitzat “L’Impacte emocional a pacients ingressats a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus amb precaucions d’aïllament”; S. Aneas Rosada ha parlat dels “Recursos necessaris per a decidir la fi de les precaucions de transmissió per gotes dels pacients afectats de covid-19 sobre la base de cicles d’amplificació”; P. Girbal Portela ha explicat l'”Efectivitat de l’aplicació de bundles en cirurgia: experiència d’un hospital comarcal amb la implantació de bundles de prevenció en cirurgia de còlon programada”; S. Eberhad, iha introduït “l’Anàlisi de la prevalença i pràctiques de cura dels accessos venosos en un hospital d’atenció intermèdia” i, finalment, I. Fortes Bazaga ha parlat de “L’Experiència a partir d’un brot d’ERV”.

Per acabar, la conferència de clausura, ha anat a càrrec de l’infermer Albert Cortés, coordinador del grup de Treball d’Humanització, director de HUGES – Humanització de la Gestió i professor col·laborador de l’Escola d’Infermeria de l’Hospital del Mar.

Al tancament, s’ha procedit a la lectura de conclusions i s’han lliurat els premis a la millor comunicació, a la qualitat científica i al millor projecte d’humanització.

Entre les assistents, un grup d’infermeres del COILL referents en el control d’infeccions, encapçalat per l’Alba Guitard (HUSM), l’Elisa Montiu i la Dolors Castellana (HUAV).

Fotos © CCIIC

No Events on The List at This Time

X