Humanitzar l’embaràs i el naixement

EL COMITÈ DE BIOÈTICA de Catalunya (CBC) ha elaborat un informe que analitza des del punt de vista de l’ètica la situació de l’atenció a la dona durant l’embaràs i el naixement.

A Catalunya, l’any 2008 es va començar la implementació en el sistema sanitari de les recomanacions de la estratègia d’atenció al part normal en el sistema nacional de salut, que entre altres aspectes, reforça el paper de les llevadores i promou la la participació de les dones en tot el procés d’atenció durant la maternitat. Una participació que fa èmfasi en oferir a la dona la millor informació per facilitar la seva veritable autonomia en la presa de decisions.

A l’informe, el CBC proposa una reflexió que permeti emetre recomanacions útils pels professionals, com ara la necessitat de situar la dona en el centre de l’atenció sanitària de l’embaràs i el part o les característiques de la població, la seva gran diversitat cultural i les diferents concepcions sobre maternitat i paternitat.

Així, el document parla clarament de l’obligació del sistema sanitari a l’hora de ser respectuós amb el dret de la dona a decidir sobre el que creu que els convé a ella i el seu futur fill, una pràctica no paternalista i menys intervencionista basada en el diàleg i la confiança. Es tracta, en qualsevol cas, d’aprofundir a la recomanació de l’OMS per que la dona mantingui la seva dignitat, privacitat i confidencialitat, rebi la informació necessària per prendre decisions i n’asseguri la seva integritat física.

En aquest context, el CBC parla de la conveniència de considerar altres principis ètics fonamentals en l’assistència sanitària durant l’embaràs i part, com són el respecte a la dignitat, el principi de maleficència (es a dir no fer mal ni a la dona ni al futur nadó) i el de beneficència, pel qual el professional es compromet a fer-los hi el bé a ambdós.
Un altre dels temes que toca l’informe és el respecte a l’autonomia en una societat plural, on hi conviuen cultures molt diferents i formes d’entendre la vida també molt diverses. Per afrontar possibles conflictes entre les creences religioses i el respecte a la vida, la integritat i la dignitat de les persones, el CBC recomana procurar una sortida dialogada amb ajuda de mediadors i deixar la intervenció del jutge per quan no hi ha cap altra alternativa.

El Comitè reflexiona també sobre aspectes relacionats amb la diversitat cultural, el lliurament de la placenta, el respecte a la intimitat i privadesa de la dona en el moment del procés del part, la comunicació entre dona i professional, el marc normatiu internacional vigent o la necessitat d’un treball conjunt dels àmbits d’atenció obstètrica a Catalunya.

En aquest context pren protagonisme el Pla de Part i Naixement (PPN), un instrument facilitador de les decisions compartides i planificades que permeti preveure les diferents alternatives i els avantatges i inconvenients que planteja cadascuna d’elles. En opinió del CBC, aquest document ha de ser obert i adaptar-se a les necessitats de cada cas per, a partir del diàleg, recollir elements relatius a consentiment informat, valors i creences, entorn, confort, tractaments i refús dels mateixos, opcions o també sobre el nadó.

Com a recomanació general, el Comitè de Bioètica de Catalunya considera que cal legislar de manera explícita a favor del respecte a la voluntat de la dona, tal com indiquen les recomanacions de l’ONU, l’OMS i el Consell d’Europa. En aquest sentit, el CBC creu que cal fer arribar a les Conselleries de Justícia i Salut, als Ministeris de Justícia i de Sanitat i al Consejo General del Poder Judicial les seves conclusions.[]

No Events on The List at This Time

X