L’Hospital Comarcal del Pallars implementa el programa formatiu en emergències obstètriques ‘Ángeles de guardia’

Adreçat a les llevadores i metges especialistes en obstetrícia i ginecologia; i a la resta de professionals implicats en les emergències obstètriques (infermeres, metges, anestesistes, d’urgències i TCAI), per augmentar la qualitat assistencial.

L’Hospital Comarcal del Pallars (HCP), l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i el Grupo Español de Seguridad Obstétrica (GESO) han signat avui a Tremp un conveni de col·laboració per implementar a l’HCP el programa ‘Ángeles de Guardia’, un projecte pioner de formació en emergències obstètriques per a centres amb un baix volum d’activitat. L’objectiu és millorar la qualitat en l’atenció obstètrica, donant formació i suport als professionals de l’HCP en les situacions d’emergència obstètrica. El programa consta de 8 mòduls de formació teòrico-pràctica amb models de simulació, una aplicació d’ajudes cognitives de suport amb les pautes d’actuació bàsiques en situacions d’emergència obstètrica segons la pràctica clínica i evidència científica més actuals i un sistema de registre dels resultats obtinguts. GESO i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova aporten el programa formatiu, les instructores titulades que duran a terme els mòduls de formació, el sistema d’ajudes cognitives i el suport científic i professional per al maneig de les situacions d’emergència obstètrica que es produeixin a l’HCP.

El Grup Espanyol de Seguretat Obstètrica (GESO) és una associació de 86 centres hospitalaris que lidera el registre espanyol de morbimortalitat materna i perinatal i diversos projectes d’intervenció basats en l’entrenament multiprofessional en obstetrícia amb tècniques de simulació. El Servei de Ginecologia de l’HCP està gestionat de manera integrada des de l’HUAV, té una activitat de 60 parts anuals i disposa d’un/a especialista de guàrdia 24/365. El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’HUAV atén les dues regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran, amb una població de referència de 450.000 habitants, una activitat de 2.200 parts anuals, un equip de professionals de guàrdia 24/365 i actuarà com a centre formador, referent i de suport.

‘Ángeles de Guardia’ és un programa que fomenta el treball en equip i inclou tots i totes les professionals implicades en l’atenció obstètrica a l’HCP: especialistes en obstetrícia i ginecologia, anestesiologia, cirurgia i urgències, infermeria, llevadores i tècnics en cures auxiliars d’infermeria.

Marta Simó, Directora Clínica Territorial d’Obstetrícia i Ginecologia, explica que ‘Ángeles de Guardia’ és un programa pioner que “aportarà molt valor a la ciutadania del nostre territori donat pot contribuir a millorar l’atenció i alhora també a atraure professionals al Pirineu”. El programa disposarà d’una coordinadora especialista del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’HUAV, la doctora Anabel Gascón, com a responsable del programa.

No Events on The List at This Time

X