Jornada a l’HUAV per celebrar el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna

Els jardins de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida acullen un acte de difusió de la donació el dijous 16 de maig amb motiu del Dia Mundial.

El Banc de llet Materna fa crida a augmentar el nombre de donants. El repte per aquest 2024 és aconseguir que hi hagi més mares que donin i que ho facin durant més temps.

L’any 2023, el Banc de Llet materna va alimentar 611 nadons, prematurs extrems amb llet donada de 737 mares.

Aquest 2024 el Banc de Llet Materna arriba al seu 13è aniversari amb la mirada posada en la captació de noves donants per continuar garantint el subministrament de la llet donada als més de 600 nounats, prematurs extrems, que ho necessiten cada any. El repte per aquest 2024 és aconseguir augmentar la base estable de donants que en els darrers anys s’ha situat pels volts de les 750 mares. L’objectiu és que hi hagi més mares que donin, que ho facin freqüentment i durant més temps. Aquestes són dues premisses que ajudarien a mantenir l’estabilitat dels estocs de subministrament que ofereixen servei a demanda, a les 21 maternitats catalanes.

El Banc de Llet manté des de fa anys un equilibri estable entre les mares donants, la llet obtinguda i les necessitats dels nadons prematurs extrems que neixen a Catalunya, tot i que la donació fluctua segons els diferents períodes de l’any, amb especial incidència en els moments de vacances, quan es fa més difícil mantenir la donació.

16 de maig: Acte de visibilització per celebrar el 19M a Lleida

Els jardins de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida acolliran un acte de celebració de la donació el dijous 16 de maig amb motiu del Dia Mundial de la Donació de Llet Materna. L’acte, que va dirigit a les mares donants que vulguin sumar-s’hi, tindrà les experiències d’una donant, Àgueda Sió, i d’una mare d’un nen prematur que ha rebut llet materna, Belén Escribano. Durant la trobada dels germans de llet s’oferirà també pica-pica i un obsequi per als més petits. Per a l’organització de l’acte, el Banc de Sang ha comptat amb la col·laboració de les entitats relacionades amb la lactància i la donació: Alleta, Llavors de vincle, l’Hospital Arnau de Vilanova, Som prematurs, Assir Lleida i l’Associació donats del Segrià.

Més de 600 nadons reben llet de banc cada any

L’any 2023, la llet subministrada procedent de 737 mares donants va servir per alimentar 611 nadons prematurs extrems de les diferents unitats de neonatologia dels hospitals i maternitats catalanes. En total, es van processar i distribuir 1.390 litres de llet; això vol dir que cada mare, va donar de mitjana gairebé 2 tetrabrics de llet, una quantitat més que considerable si es té en compte que cada dosi que requereix un gran prematur és només d’entre 30 o 50 ml.

Els nadons prematurs que reben llet materna són nadons de menys de 32 setmanes que han nascut amb un pes per sota d’1,5 kg a alguna de les 21 unitats de Maternitat catalanes i que han hagut de passar setmanes a la incubadora abans d’anar a casa. Aquests prematurs representen una mica més del 10% del total de nadons nascuts abans d’hora a Catalunya.

De fet, des de la creació del Banc de Llet Materna, ara fa 13 anys, han passat pel Banc de llet 7.405 mares donants, han donat llet que ha servit per subministrar gairebé 13.777 litres de llet, per alimentar més de 6.022 nadons prematurs que ho necessitaven.

Font © ICSLleida

No Events on The List at This Time

X