El COILL reclama 120 llevadores més i un major reconeixement de l’especialitat

Diada de les Llevadores i Residents amb una jornada de formació i un dinar de germanor.
Article d’opinió Diari Segre 3/5/24 “A Lleida falten 120 llevadores”

Leyre Estallo i Mercè Porté, vocal Llevadora i presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), respectivament; han reclamat avui divendres, dia 3 de maig, “la creació de fins a 120 places més d’ocupació de llevadores, així com un major reconeixement professional i econòmic per a aquesta especialitat infermera”.

En el marc del Dia Internacional de la Llevadora (5 de maig), el COILL celebra aquest matí la Diada de les Llevadores i Residents LLIR de Lleida amb una formació sobre l’acompanyament familiar per una maternitat de qualitat, a càrrec de l’especialista Maria Llavoré, a la sala de Graus del Campus de les Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida, institució col·laboradora de la jornada.

Estallo ha detallat que, a Catalunya i concretament a Lleida, es fa palesa una manca molt important de llevadores. Per arribar a la mitjana europea (9,1 llevadores per cada 10.000 dones), necessitaríem disposar de 120 llevadores més a les terres de Lleida –1.002 llevadores a tota Catalunya– segons l’estudi Crowe que va encomanar la Federación de Asociaciones de Matronas Españolas (FAME). Porté considera que “aquesta situació es veurà agreujada pel fet que entre el 2022 i el 2026 està previst que es jubilin 711 llevadores catalanes, gairebé la meitat de les professionals actuals, allunyant-nos encara més d’aquesta mitjana europea”.

La jornada s’ha inaugurat amb la benvinguda institucional de Mercè Porté i Leyre Estallo. Tot seguit, s’ha donat pas a la llevadora i antropòloga, Maria Llavoré que, sota el títol “Aspectes socials, culturals, antropològics i ètics en el naixement”, ha conduït una formació centrada en el significat de la maternitat a la societat actual i les cures i expectatives de la maternitat en les diferents ètnies i cultures.

Llavoré, llevadora a la Sala de Parts i a la Unitat Funcional de Patologia del Sòl Pelvià de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, on també coordina el Grup de Dol Perinatal; ha exposat com oferir una atenció sanitària adequada a les diferents maternitats del nostre entorn, fent un apropament científic, ètic, cultural i antropològic; amb l’objectiu de transmetre a les llevadores que cal comprendre les necessitats del procés d’embaràs, part i postpart; així com les cures del nadó en les cultures més habituals al nostre entorn per saber acompanyar les famílies i perquè puguin viure el procés de maternitat amb la millor qualitat, segons les seves expectatives personals i/o culturals. Per fer-ho, ha analitzat de forma detallada la cultura occidental, la llatinoamericana, la musulmana, l’oriental així com altres cultures.

El curs s’ha centrat també en el significat de la maternitat a la societat actual parlant de quin és l’actual marc teòric i antropològic i analitzant la figura de la dona al llarg de la història, on hi ha hagut un domini del patriarcat; i ha abordat l’evolució de la sexualitat, la reproducció, la lactància i la salutogènesi. Llavoré també ha exposat els diferents tipus de famílies, de maternitat o de criança i ha parlat de la no maternitat. Un altre tema important ha estat el dol perinatal i els rols professionals.

Un cop finalitzada la sessió acadèmica, la diada ha clos amb un dinar de germanor a Can Prada.

Maria Llavoré Fàbregas és diplomada en Infermeria per la Facultat de Salut Blanquerna – Universitat Ramon Llull, especialista en Infermeria Ginecològica i Obstètrica (Universitat de Barcelona) i llicenciada en Antropologia Social i Cultural (UB). Col·labora en la Formació Sanitària Especialitzada (FSE) i és coautora de la Guia d’Atenció al Dol Perinatal del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A banda, ha col·laborat en guies i material de divulgació sanitària per a professionals i ha endegat el projecte propi www.DonaDonaSalut.com. Llavoré és membre del grup de treball de Violència Obstètrica de l’Associació Catalana de Llevadores (ACL), de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia i del Grup de Dol Perinatal de l’ACL.

Programa complet

Fotos © Missatges

 

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X